• Fort Myers Construction

  • Fort Myers Construction

  • Fort Myers Construction

  • Fort Myers Fire Administration Construction Fourth Floor Perspective

    Fort Myers Fire Administration Construction Fourth Floor Perspective

    Fort Myers Fire Administration Construction Fourth Floor Perspective

  • Fort Myers Construction

  • Fort Myers Construction

Fort Myers Fire Administration

Fire Station One is situated within a thriving coastal urban center in Southwest Florida. Its central location allows the facility to become an important catalyst for future urban development within the downtown core and surrounding communities. With a half mile radius service area, the site is well positioned to ensure that the station’s emergency response times to downtown and surrounding areas are paramount. The design’s relationship to the immediate context implements a civic presence along Jackson St. that interfaces directly with the urban fabric.A Civic Plaza becomes a transition between the exterior scale of the urban fabric and that of the interior public space. This threshold displays the Community Meeting Room and provides access to the Fire Station Entry Lobby. The facility design uses a synergy of Community, Utility, Living, and Working environments which drive the overall spatial organization. The transparent public stair at the northwest corner serves as a visual and systematic anchor that formally connects these program elements.

Verticality and Transparency describe the civic identity and context within the downtown core. Vertical articulated masses and layered transparent planes create a dynamic and inviting relationship which weaves into the street edge. The fire station maximizes glazing opportunities at the public face of the structure, while protecting openings with roof overhangs, vertical fins and horizontal sunshade devices. These elements block direct solar heat gain emitted by direct sunlight, allowing reflected and ambient light to fill the interior spaces. Interior glazing enables borrowed light to brighten the corridor and increase the project’s quality of space.

See the Fort Myers Fire Administration Design Renderings